ali kemal: uzak

13 Aralık 2013 Cuma

uzak

içimde bir acının çekilmiş tüm halleri. hani nazımın varnadan ulaşamadığı ıstanbul'u gibi. acının hazzı değil ama bu. ölüme 5 seviye 10 kala bir şiir gibi. tarıfi sızılı bir özlem gibi. bu nasıl yalnızlık? aştı başımı yıllar sonra yeniden. altı üstü bir yaprağın direnmesiydim sonbahara. altı üstü bir çayın buğusu, bir kadeh rakının iç huzuru. 

altı üstü bir ot yeryüzü cennetinde. efkarı, gece yarısı bir iç çekişi, ah'ı, keşkesi. hepsi o aslında. bir tükenmişliğin gün aşırı halleri. doğudan batıya giden bir katarın taşıması gibi güneşi sırtında. ağır yüküm. ezilip kalıyorum aklımdan geçenlerin altında. ölmek ne uzak bir ülke halbuki. yaşamak bir türkünün tüm notalarında. oysa adsız geçtiğim tüm yollar. ıssızlığı biçip de geldim. içimde dersini ezber etmiş bir ince bir abdal. bir bozlağı vuruyor divanına. eski bir şiir gibi geçiyorsun içimden. ben tüm yalnızlıklarımı hayra yoruyorum. dağlar hep aynı dağlar. uzaklığın bir adı varsa bu bir ormanın kardeşliği ile anılmalı, bir dağın yalnızlığı ile, bir çölün ıssızlığı ile. yağmur gibi geçiyorsun içimden. bir tutukluluk halinin devamı gibi. 

bir uzak çingene kastanyetlerini çalıyor ederken dansını ateşin başında. sessiz bir sinema sahnesi. içimdeki huzursuz dileyiş bir şeyin iması peşinde. benim en uzağımsın sen nereden bileceksin?

bazen kendi iç denizinde boğuluyor insan. dilbilgisini en iyi senin bildiğin bir denizde boğulmak kadar saçma birşey yoktur belki hayatta. oluyor işte. kendi iç denizinde bir başkasının filikasındaki bir can simidine muhtaç olmak. sessiz sedasız ölmek de güzel gelmeyen birini beklerken. 

uzak yolların tüm imlası. bir iç çekişin tüm aksaklığı. rakı içelim biraz, ölürüz sonra bir sazın bam'ın da. çekim eklerinin tekil öznesi. ben yeryüzünün en çirkin çocuğu, ne zaman sevmek telaşına düşse kendini yalnız bir dağın eteklerini süpürürken bulan. adına düşen tüm varsayımlar, acılar, anımsamalar. kendi keşkelerinden duymuyorsun benim keşkelerimi dağ. gerçi tavşan senin nece umrunda? uzak bir çingene bir zangocun kamburunu seviyor. bir cılız oğlancık düşüyor prensesin düşüne. masal bu. bakma hayatın gözlerine. ne dilersen tersi olur tüm acılarını göstere göstere. 

Hiç yorum yok :